Sektörün beklediği standart geldi: Yeterlilik belgeleri artık zorunlu!

CNC operatör ve programcıları için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu başladı. TİAD Mesleki Test Merkezi Belgelendirme Müdürü Samet Burçin Aydoğmuş, hem zorunluluğu hem de zorunlulukla ilgili istisnaları kaleme aldı. 



Tüm sektörlerde CNC operatörü ve programcısı olarak çalışmakta olan kişiler için 24 Mart 2017 tarihi itibariyle Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olma zorunluluğu başladı. Çalışan kişinin belge sahibi olması zorunluluğu ile ilgili bazı istisnalar da bulunuyor. 

Bu zorunluluk 24 Mart 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan, Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ (Sıra No: 2016/1) ile getirilmişti. Makina ve genel sanayi imalatı sektörleri için zorunluluk sadece CNC operatör ve programcıları ile sınırlı değil. Zorunluluk kapsamında; alüminyum kaynakçısı, çelik kaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, hidrolik – pnömatikçi, kaynak operatörü, metal sac işlemeci, otomotiv mekanikçisi, otomotiv montajcısı, otomotiv sac ve gövde kaynakçısı, plastik kaynakçısı meslekleri de yer alıyor.

CNC operatör ve programcıları için getirilen istisnalar, Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ (Sıra No: 2016/1), T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün 03.06.2016 tarihli ve 26022156-774.01.02-E.6155895 sayılı yazısı ve Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 07.06.2016 tarihli ve 59917357-101.03E.6253103 sayılı yazısı doğrultusunda belirlenen alanlarda meslek lisesi diploması veya ustalık belgesi sahibi olanlarda Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu aranmıyor.


Mesleki ve Teknik Liselerin;
•  Makine Teknolojisi Alanı ve Dallarının Tamamı,
•  Plastik Teknolojisi Alanı ve Dallarının Tamamı,
•  Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı ve Dallarının Tamamı,
•  Metal Teknolojisi Alanının; Çelik Konstrüksiyon Dalı, Metal İşleri Dalı, Çelik Bölümleri Dalı
•  Raylı  Sistemler  Teknolojisi  Alanının; Raylı  Sistemler Mekatronik Dalı, Raylı Sistemler Makine Dalı, Cer (Demiryolu) Dalı
 •  Tekstil Teknolojisi Alanının; Tekstil Mekatroniği Dalı bölümlerinden mezun olup diploma sahibi olanlar

 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa Göre Düzenlenen Ustalık Belgelerinden;

•  Makine Teknolojisi Alanı,
•  Bilgisayarlı Makine İmalat İşlemleri (CNC),
 •  Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme alanlarında belge sahibi olanlar 

CNC Operatörü veya Programcısı olarak çalışmak için Mesleki Yeterlilik Belgesi almak zorunda değildir. Belirtilen diploma ve ustalık belgesine sahip olmayan kişilerin;
•  12UY0082-4/00 CNC Programcısı (Seviye 4)
 •  12UY0082-5/00 CNC Programcısı (Seviye 5) 
Mesleki Yeterlilik Belgelerinden birine sahip olması gerekmektedir.
 Belgesiz Personel Çalıştıran Firmalara İdari Yaptırım Var
 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iş müfettişlerince yapılacak denetimlerde belgesiz personel çalıştırıldığının tespiti halinde işverene, her bir çalışan için 500 TL idari para cezası uygulanıyor. Ve bu denetimler başlamış durumdadır.

Eğitimlerimizden haberdar olmak için abone olun! Abone Ol