ASO-SEM, sanayide meslek sahibi olmak isteyenlere açılacak

Sırf nitelikli işgücüne duyulan ihtiyaç üzerine ASO ve ASO 1.OSB ortaklaşa birçok eğitim ve okul projesi hayata geçirerek başarılı sonuçlar elde etti. İnanç, örgütlenme ve çabayla eğitimde harikalar yaratan ve geleceğin nitelikli işgücünü yetiştiren kuruluşların son eseri, eylülde açılmaya hazırlanan ASO-SEM… TEZMAKSAN, ASO-SEM’e bir adet tezgahı ücretsiz olarak verdi ve pek çok teknolojiyi de zararına denebilecek fiyatlara sundu. ASO 1. OSB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve ASO-SEM Yönetim Kurulu Başkanı M. Serdar Tütek hem merkeze hem okul-sanayi işbirliğine yönelik sorularımızı yanıtladı. 


Bu kadar aktif şekilde eğitim projesi yürütmenizin sebepleri neler?

Bakış açımız şikayet etmek değil çözüm önerileri geliştirmek ve doğru sonuca ulaşacağını düşündüğümüz projeleri yapmak… Burası ASO ve ASO 1. OSB’nin ortaklaşa kurdukları 7’nci eğitim merkezi. Mesela çok başarılı bir çıraklık okulumuz var, 13 sene önce kuruldu. Bu okulda her sene yaklaşık 100 öğrenci mezun ediyoruz. Kurulduğu günden bu yana yaklaşık 1000 öğrenci mezun ettik ve bu öğrencilerin yüzde 97’si işe alındı. Bu 1000 kişinin yüzde 70’i ise staj yaptıkları yerde işe başlayıp halen çalışıyor. Hatta işbaşındaki eski mezunlarımızın yönetiminde, üniversite mezunları da çalışıyor. Çünkü onlara iyi bir meslek eğitimi veriyoruz.

Açmaya hazırlandığınız ASO-SEM de bir okul-sanayi işbirliğinin bir sonucu mu?

ASO-SEM ile amacımız “beceri” eğitimi vermek. En büyük avantajımız da “bölgesel” olmak. Küçük değiliz, OSB’mizde yaklaşık 40 bin insan yaşıyor. Karma olan bölgemizde sanayinin nabzını tutmak zor değil… İhtiyaçları da kolaylıkla görebiliyoruz. Eğitim merkezi, okul vs. ilk defa yaptığımız şeyler değil. Elimizde tecrübe ve imkan var. Daha önce de eğitim faaliyetleriyle çok uğraştığımız için alt yapımız sağlam ve temel atmak zor değil. ASO-SEM için sadece 1 sene, müfredat belirlemekle uğraştık. Burada öyle bir eğitim vermeliyiz ki sanayici; ASO-SEM mezunları için ‘tam istediğimiz gibi’ diyebilsin” bakış açısıyla yola çıktık.

Siz ASO-SEM’i açma fikrini sanayici ile paylaştığınızda nasıl tepkiler veya geri dönüşler aldınız?

TEZMAKSAN’ın bu projede size sunduğu destekten de bahsedebilir misiniz? Fikri ortaya attığımızda sanayicilerimiz de çok heyecanlandı. Eğer sanayici destek olmasaydı harcadığımız bütçeyle böyle güzel kurgulanmış bir merkez açmamız mümkün değildi. Tezgahtan tutun kesme sıvısına, yazılımdan hidrolik pnömatiğe kadar pek çok teknolojik gereksinim hususunda sanayiciler destek oldu. TEZMAKSAN bize hem teknoloji bağışladı hem de pek çok teknolojiyi zararına denebilecek fiyata sundu. Pek çok firma tıpkı TEZMAKSAN gibi kesesine göre yardımcı oldu. Bu da açıkçası bizi çok mutlu etti ve umutlandırdı. Sanayicimizin yaklaşımı “İnanıyorsanız, biz de inanıyoruz” şeklinde. Böylelikle ASO-SEM, tezgahta kullanılacak robota kadar her ihtiyacı düşünülmüş bir merkez oldu. Ve bahsettiğimiz yardımlar, küçük rakamlar değil. Belki de beraber olduğumuz ve birlikte inandığımız için güçlüyüzdür.

ASO-SEM’de eğitim ne zaman başlayacak?

Eylül ayında ilk kursiyerlerimizi alacağız ve reel eğitim başlayacak. Şu ana kadar başvurularda yoğun taleple karşılaştık. Resmi başvuru ilanı vermediğimiz halde 200’e yakın başvuru aldık. Aslında ASO 1. OSB olarak, eğitim gibi bir iddiamız yok. Daha iyi yapılması gerektiğini düşündüğümüz fikirlerimiz var ve bunun için çabalıyoruz. ASO’nun bir eğitim vakfı var ve aktif biçimde eğitim konusu üzerinde sürekli çalışıyor. Burası sadece bir eğitim değil, uygulama merkezi… Kurumsal bir şekilde bunu gerçekleştirmeye ve örnek alınıp takip edilen olmaya çalışıyoruz. Yeter ki bu projelerin sayısı Türkiye’nin her yerinde artsın. Çünkü Türkiye kazanıyorsa biz de kazanıyoruz.

Eğitimlerimizden haberdar olmak için abone olun! Abone Ol